Kuuroilla on rikas kulttuuri

Suomi on kielenä minimaalisen pieni verrattuna muihin maailmassa puhuttuihin kieliin. Silti tai juuri siitä syystä meillä on vahva itsetunto, ja voimakas suomalaisuuden kulttuuri, johon me tunnumme kuuluvamme. Samaan tapaa voisi ajatella kuurojen kulttuuria, jonka perustana on viittomakieli ja joka on vähemmistö suomenkielisten keskuudessa.

Kuurojen kulttuuri on samanhenkistä kaikissa maissa. Koska kyseessä on vähemmistö, sen identiteetti on vieläkin voimakkaampaa kuin valtaväestön, ja yhteenkuuluvuuden tunne luja. Vähemmistökulttuurien edustajilla on aina voimakkaampi identiteetin tunne, koska ihminen ensikädessä mieltää itsensä tämän tietyn asian edustajaksi, tässä tapauksessa kuuroksi, ja vasta sen jälkeen tulevat muut siteet ympäröivään maailmaan.

Omasta kulttuurista ja sen rikkauksista halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain, ja yritykset muuttaa sitä kohtaavat voimakasta vastarintaa. Kuurojen keskuudessa esimerkiksi kuuloa korvaavat implantit koetaan enemmän uhkana kuin mahdollisuutena. Kuuroutta ei mielletä sairaudeksi tai vammaksi, joka pitäisi parantaa, vaan se on osa identiteettiä ja persoonaa.

Viittomakieli on kielenä rikas, ja muutamalla viittomalla voi ilmaista asioita, joihin puhekielessä tarvitaan pitkiä lauseita. Kuurot ovat myös hyvin suorapuheisia, ja verrattuna puhuttuun kieleen joskus jopa härskejä tai muuten poliittisesti epäkorrekteja. Tämä myös voimistaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, koska kommunikaation taso on erilainen kuin puhutussa kielessä.

Kuurojen kulttuuri sisältää paljon muutakin kuin jaetun viittomakielen. Viittomakieli on toki perusta, mutta siihen rakentuu muun muassa teatteria, stand uppia ja muita esittäviä taiteita. Omien oikeuksien puolustaminen on myös osa kulttuuria. Oikeus viittomakieliseen tulkkiin niin tarvittaessa, tekstitettyihin elokuviin ja viittomakieliseen opetukseen eivät ole itsestäänselvyyksiä jokaisessa maassa.

Yhdysvalloissa ja Isossa Britanniassa kuurojen kulttuuri mielletään niin voimakkaasti, että he kirjoittavat sen isolla kirjaimella, Deaf culture. Useat ovat löytäneet uuden kodin näistä yhteisöistä, ja tuntevat, että niissä heitä ymmärretää ja arvostetaan asiankuuluvalla tavalla.

Visuaalisuus ja hassut äänet

Kuurojen kulttuuri on hyvin visuaalinen. On tieteellisesti todistettu, että jos joku aisti on puutteellinen tai sitä ei ole ollenkaan, muut aistit parantuvat. Kuuroilla on normaalia henkilöä parempi näkökenttä, ja on väitetty, että tämä tekee heistä esimerkiksi parempia kuskeja.

Linkkaava kana (Limpingchicken) on yksi enlanninkielinen sivusto, jonne kuurot tai kuulovammaiset voivat kirjoittaa blogeja ja artikkeleita. Sen lisäksi, että se toimii kuurojen oikeuksien puolustajana, sieltä löytyy myös useita itseironisia artikkeleita kuurojen elämästä kuulevien maailmassa.

Charlie Swinbourne avaa kuurojen maailmaa Limpingchicken-sivustolla, jota hän myös editoi, humoristisesti ja tasapuolisesti. Hän kritisoi niin kuulevia kuin kuurojakin, ja nostaa kolumneissaan tärkeitä ja myös kiusallisia asioita pöydälle. Seuraavat ärsyttävät kuurojen tavat ovat poimintoja hänen kolumnistaan.

Kuurot pitävät enemmän ääntä kuin kuulevat. Syödessään he kilistelevät ruokailuvälineitä ja baarissa viittoessaan vahingossa kaatavat juomia. Visuaalisina ihmisinä he myös kantavat noutopöydästä kukkurallisia lautasellisia ruokaa. Ja Swinbournen mukaan kuuron kyydissä ollessa saattaa tulla pupu pöksyyn, koska kommunikoimiseen tarvitaan joko viittomakieltä tai huuliltalukua.

Tasapuolisuuden nimissä toisessa kolumnissaan Swinbourne käy läpi kuulevien ihmisten ärsyttäviä tapoja. Kaikki kuurot eivät ole samanlaisia, kuten eivät kuulevatkaan ihmiset. Jos yhtenä päivänä kuulolaitteen avustuksella kuuro pystyy ymmärtämään kaiken mitä sanot, se ei tarkoita, että tilanne olisi sama joka kerralla. Ja äänen korottaminen tai jopa huutaminen ei auta kommunikoinnissa yhtään, päinvastoin.

Kuurojen kulttuurissa huonokuuloisuus tai kuurous on yhdistävä tekijä, mutta se ei tarkoita, etteikö joukkoon mahtuisi myös kuulevia ihmisiä. Ja varsinkin, jos kuulevat ystävät opettelevat viittomakielen, se avaa aivan eritasoisen ymmärtämisen ja kommunikaation maailman. Kuurot ovat usein positiivisia ja iloisia ihmisiä, ja suorasukaisuudessaan virkistävän erilaisia.