Opetusvideot viittomakielen opetuksessa

Viittomakieli on kuurojen ja heidän perheensä sekä ystäviensä käyttämä kieli. Jokaisella maalla ja jopa alueella on oma viittomakielensä, kuten myös eri sukupolvet käyttävät hieman erilaista viittomakieltä. Visuaalisena kielenä sitä on hankala opiskella kirjoista, joten erityyppiset kurssit, koulutukset, aplikaatiot ja videot ovat parasta materiaalia sen oppimiseen.

Suomessa toimii muutamia organisaatioita, jotka järjestävät viittomakielen kursseja. Kuurojen liitto on yksi, joka järjestää näitä. Kursseille osallistuminen on alku, mutta kotona opiskeluun on hyvä ottaa mukaan netistä löytyviä videoita. Jos kurssimateriaaliin ei jostain syytä kuulu videopuolta, voi riippuen opiskelijan tasosta ja kiinnostuksen kohteista esimerkiksi YouTubesta löytää monia käyttökelpoisia klippejä. Viittomakielisten videoiden tuottaminen ja markkinointi ei eroa paljoakaan muun oppimateriaalin vastaavasta. Jos kohderyhmänä on kuulevat henkilöt, tekstitys tai teksti-insertit ovat tärkeitä. Yhdellä viittomalla voidaan ilmaista kokonaisuuksia, jotka puheessa vaativat useamman sanan, ja varsikin edistyneemmille opiskelijoille suunnatut monimutkaisemmat viittomat avautuvat paremmin, jos tekstitystä käytetään opiskelun tukena. Teknisesti opetusvideoita on helppo tehdä nykyään. Jopa kännykällä pystyy kuvaamaan laadukasta materiaalia, ja viittomakielisissä videoissa ääni on sivuosassa, joten riippuen tekijöiden tarkoitusperistä, video voidaan jättää jopa kokonaan ilman ääntä. Taustalla voi olla esimerkiksi puhe, joka selittää viittomat, jolloin tekstityksen voi jättää pois.

 

Erilaisia verkkomateriaaleja

 

Kuten jo mainittua, Kuurojen liiton sivuilta löytyy opetusvideoita. Heillä on myös laaja valikoima eri kategorioissa olevia viittomakielisiä videoita aina kansainvälistymisestä erilaisten säätiöiden esittelyvideoihin. Kuurojen liiton sivuilta löytyy myös kevythenkistä materiaalia, heillä on viikon vitsin kilpailuosa, jossa lyhyet voittaneet vitsit viitotaan tekstityksen kanssa. Kuuloavain keskittyy enemmän perheisiin ja lapsiin. Heidän sivuiltaan löytyy linkki muun muassa Suvi viittomakielen sanakirjaan, jossa on valikoima arkielämään soveltuvia viittomia. Kuuloavaimen kautta myös pääsee viitottuihin lastenohjelmiin, jotka toki löytyvät Ylen Areenasta ihan normaalilla haullakin. Viittomakielinen kirjasto kokoaa useita eri aihealueita samaan paikkaan. Sieltä voi myös käydä katsomassa Kuurojen liiton viikon vitsit, mutta erilaisia klippejä löytyy urheilusta sarjoihin nuoria unohtamatta. Viittomakielinen kirjasto on Kuurojen liiton sivusto, mutta keskittyy pelkästään viitottuun videomateriaaliin.YouTubesta löytää helposti useita suomenkielisen viittomakielen videota. Taas tarjontaa on laidasta laitaan, on viitottuja lauluja ja nuorten tekemiä blogityyppisiä videoita. Jos kiinnostusta riittää kansainväliseen tarjontaan, on hakija vaarassa hukkua materiaalin määrään. Ja luonnollisesti kategorioita on aina opetusvideoista sarjoihin ja henkilökohtaisiin blogeihin.

Videon tekeminen ja markkinointi

 

Jos suunnittelee oman YouTube videon tekemistä viittomakielellä, ovat säännöt samat kuin mitä muuta materiaalia tehtäessä. Sisällön ja laadun lisäksi on mietittävä, mikä on kohdeyleisö, ja mitä videolla haluaa viestittää. Opetusvideo on erilainen kuin vlogi, ja tiimissä tehtävät projektit vaativat aina hieman enemmän suunnittelua. Kannattaa ottaa etukäteen selville, olisiko esimerkiksi Kuurojen liitto kiinnostunut sponsoroimaan videota, lisäämään sen Viittomakielisen kirjaston valikoimiin tai pystyvätkö he suosittelemaan jotain muuta yhteistyökumppania. Uuden YouTube kanavan markkinointi on alussa aina haastavaa, ja toki tekijänä haluaa, että yleisö löytää materiaalin. Etukäteen kannattaa miettiä, miten kuuleva yleisö videoon suhtautuu. Suositeltavaa on joko laittaa tekstitykset tai puhua videolla viittomien myötä, jotta potentiaalinen yleisö olisi laajempi. Jos pelkää, että tekstitys karkoittaa potentiaalisia katsojia, voi aina käyttää toimintaa, jossa katsoja itse voi päättää, haluaako hän tekstityspalvelun. Teknisesti videot on helppo tehdä nykyään. Kameratekniikka kännyköissä tai digikameroissa on tarpeeksi hyvänlaatuista normaalin harrastevideon kuvaamiseen, ja ilmaisia leikkausohjelmia voi ladata netistä. Tärkeintä viittomakielisen videon tekemisessä on kuten kaikkien muidenkin, ajatus ja sanoma, ja miten sen parhaiten saa perille mahdollisimman suurelle yleisölle.

Videon tekeminen ja markkinointi