Uusi Trendi ASMR Valloittaa Maailmaa osa 1

Maailma on täynnä erilaisia trendejä. Nyt uusimpana on noussut esille ASMR, joka valloittaa ympäri maailmaa ja on alkanut jalkautua myös Suomeenkin. Ensi näkemällä tämä uusi trendi laji saattaa vaikuttaa todella erikoiselta ja kummalliselta. Mutta sille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus, sillä asiassa on myös tieteellinen ja tutkittu puoli. Hyppää ASMR:sän maailmaan ja koe jotain uutta ja kiehtovaa sen kautta!

Mitä on ASMR

ASMR tulee englanninkielen sanoista ja tarkoittaa suomen kielellä rauhoittavia autonomisia aistielämyksiä. Se on äänien kuulemista ja niiden tunnustelua kehollansa. Keho resonoi ja tarttuu toisiin ääniin eri lailla kuin toisiin, jotkut äänet aiheuttavat kylmiä väreitä ja jotkut äänet saavat jopa hampaat vihlomaan. Kaikki muistavat sen kun joku teki koulun luokassa liitutaululle sen maailman inhottavimman äänen. Kun joku raapi kynsillä liitutaulua. Jo pelkkä asian ajattelu aiheuttaa muistijäljen mukana hieman epämukavaa oloa ja hampaiden kiristelyä. Mutta sitten on myös niitä miellyttäviä ääniä, kuten esimerkiksi rauhallinen junan hurina tai jokin muistijälki ääni lapsuudesta. On astioiden kilinää keittiössä, pesukoneen linkouksen pehmeä rynkytys kodinhoitohuoneesta tai kesäinen sateen ropina peltikattoon. On luonnon äänet, jotka useimmilla ihmisillä toimii kuin rauhoittavana meditatiivisena taustana ja on muun muassa aaltojen kohinaa, askelia, jään paukkumista, lumin narskuntaa saapasten alla. Äänet ovat kaikkialla ja joka puolella. Se mikä ääni, laukaisee kenessäkin mitä tuntemuksia on ihmisestä kiinni. Mutta ASMR pyrkii käyttämään sellaisia ääniä hyödykseen, jotka laukaisevat suurimmassa osassa ihmisiä hyviä tuntemuksia. Hyvän mielen asioita. Jotkut ASMR äänet tuovat väristyksiä koko kehoon, toiset saavat sydämen tykyttämään hieman ja osa taas voi saada koko kehon kylmänväristyksiä aikaiseksi. Aivo orgasmiksikin tituleerattu ASMR onkin siis lähellä myös kiihottumisen tuntemuksia ja täten ainakin ensimmäisiä kertoa sitä kuunnellessa voi olla vaikea olla viemättä ajatuksia sinne suuntaan. Kihelmöintiä kuvaillaan niin, että se suurimmalla osalla lähtee aivojen takaosasta ja takaraivon seudulta ja kulkeutuu selkärangasta lihaksiin. Tosin nämäkin tuntemukset ovat täysin kiinni siitä, miten herkkä olet aistimaan ääniä.

Erityisherkillä on vahvemmat aistit

Jos olet erityisherkkä, voit aistia ääniä usein paljon voimakkaammin kuin toiset ihmiset. Silloin erilainen ääniterapia ja ääni aistimukset ovat vahvoja kehossasi ja näin voit saada miellyttävän rauhoittumisen muodon ASMR:stä. Myös erilainen kuiskuttelu ja hiljaiset äänet kuuluvat asiaan ja juuri tuollaiset äänet usein rauhoittelevatkin eritysherkän mieltä. Sen lisäksi, että ASMR on ääniä siihen usein, ollaan yhdistetty myös visuaalisuutta esimerkiksi videon osalta ja joskus siihen voidaan lisätä myös tuntoaisti, jolloin äänien tuomat elämykset tuntuvat voimakkaimmilta ja vaikuttavat lähes kaikkiin aisteihimme. Se mistä ASMR lähtee, on usein rauhallisista lapsuuden hetkistä, kun aikuinen on hyssytellyt uneen tai se yleensä rinnastetaan tapahtumaan, missä toinen henkilö on tullut lähelle sinua. Toisen ihmisen läheisyys on laukaissut joitakin hyvän olon tuntemuksia ja näin se on jäänyt kytemään, kunnes ollaan taas saatu ja päästy aikuisena tällaisien asioiden ääreen jossakin läheisessä ihmissuhteessa tai vaikkapa ihan suoraan ASMR videoiden kautta. ASMR kannattaa kokeilla, sillä sen vaikutukset voivat olla todella miellyttäviä. Kun elämässä on yksinäisyyttä tai liikaa stressiä, voi videot ja äänet rauhoitella jopa uneen tai aikakin helpottamaan sen hetkistä tilaa. Internetistä löytyy jo erilaisia videoita reilusta, missä voi kuunnella ASMR videoita vaikkapa ihan Suomen kielelläkin.

Erityisherkillä on vahvemmat aistit