Video för Internet – att skapa och sända själv

Youtube är ett videocommunity, d.v.s. en webbplats med videoklipp som laddas upp av dess användare, med tillhörande diskussioner och sociala medier-funktioner.

Videoklipp kan laddas upp kostnadsfritt så länge de är max 2 gigabyte eller max 15 minuter långa. Klippen bör inte innehålla upphovsrättsskyddat material. För att kunna ladda upp ett klipp behöver användaren ett konto, som man kan registrera gratis.

Youtube tillåter användaren att lägga till undertext till sina filmer. Ifall användaren inte lägger till texten själv, kan tjänsten använda sig av taligenkänning för att skapa automatisk undertext (som dock sällan blir lika bra som den manuellt skrivna).

 

Vimeo är en webbplats för videoklipp som blivit populärt tack vare sitt stöd för filmer i HD-kvalitet och snabb filöverföring.

 

Bambuser är en annan webbtjänst med videoklipp som laddas upp av användarna. Tjänsten tillåter användarna direktsända strömmade video (streama) via Internet. Detta kan göras genom en mobiltelefon eller en dator med webbkamera.

Tjänsten är gratis för privatpersoner och icke-vinstdrivande organisationer. Då sändningen avslutats går videon i ett arkiv och kan ses i efterhand. Tjänsten är användbar för att dela med sig t.ex. föreläsningar, nyheter och event. Klippen kan bäddas in på webbplatser, bloggar och Facebook med fler tjänster.